Geschiedenis

 

1930

In 1930 ontwierp Van Biesen de Centrale ULO-School 8 op de Braamberg. Het gebouw vertoont een sterke overeenkomst met scholen van de Hilversumse gemeentearchitect W.M. Dudok. Enkele jaren eerder had Van Broekhuizen zich voor zijn Witte School reeds laten inspireren door Dudoks Fabritiusschool. De Centrale ULO werd op een uitloper van een heuvel gebouwd en domineerde de omgeving.

De gevels werden in dunne gele steen uitgevoerd, die in die tijd veel werd toegepast. De daken zijn gedekt met rode romaanse pannen, een oude panvorm die in de jaren dertig weer vaak werd gebruikt. Het meest kenmerkende deel van het gebouw is de ingangspartij met het ernaast gelegen trappenhuis. De compositie van blokvormen, rondingen en verspringende daken trekt de aandacht, terwijl het gebouw verder strak van vorm is. Het halfrond uitspringende trappenhuis heeft hoge ramen, waarboven een brede band van metselwerk is aangebracht&quote; Het lijkt sterk op het trappenhuis van de ongeveer gelijktijdig ontworpen Snelliusschool in Hilversum. De Centrale ULO was een praktische, moderne school. De royale opzet en de grote stalen ramen garandeerden voldoende ruimte, licht en lucht. Bij de vormgeving hield de architect het midden tussen modernisme en traditionalisme. Het gebouw is in de eerste plaats zakelijk en functioneel. De hoge pannendaken moeten echter bijdragen aan de inpassing van dit omvangrijke gebouw in de landelijke omgeving aan de rand van de villawijk De Braamberg. Ook na de Tweede Wereldoorlog werd dit gebouw nog afgebeeld als een voorbeeld van goede, doelmatige scholenbouw uit de jaren.

 

2013

Het Paleis op de Heuvel, de restauratie en herbestemming van de voormalige Centrale ULO Nr.8 aan de Heselbergerweg tot wooncomplex, is door de vakjury uitgeroepen tot winnaar van de Willem Diehlprijs 2013. De prijs werd op 10 september door CASA uitgereikt aan Job Roos (Braaksma & Roos Architecten) en Sabine Meeks (Hendriksen Bouw en Ontwikkeling). Zij hebben met dit project een uitzonderlijke prestatie geleverd, aldus de jury. ‘De nieuwe functie en combinatie met nieuwbouw gaan buitengewoon goed samen met de kernkwaliteiten van het oorspronkelijke gebouw’. Het project ‘toont de meesterhand van een ervaren restauratiearchitect, die de ontwikkelaar (Hendriksen Bouw en Ontwikkeling) heeft overtuigd en geënthousiasmeerd om hierin mee te gaan’. Veel lof heeft de jury ook voor Hoogte Twee Architecten, die met de Coehoornkazerne ‘de aanzet tot een nieuwe ethiek van restaureren en renoveren’ geven, en voor Volkshuisvesting Arnhem vanwege ‘de verantwoordelijkheid en inzet die zij tonen ten aanzien van de stad en haar architectonisch erfgoed’.  Het Paleis op de Heuvel, de restauratie en herbestemming van de voormalige Centrale ULO Nr.8 aan de Heselbergerweg tot wooncomplex, is door de vakjury uitgeroepen tot winnaar van de Willem Diehlprijs 2013. De prijs werd op 10 september door CASA uitgereikt aan Job Roos (Braaksma & Roos Architecten) en Sabine Meeks (Hendriksen Bouw en Ontwikkeling). Zij hebben met dit project een uitzonderlijke prestatie geleverd, aldus de jury. ‘De nieuwe functie en combinatie met nieuwbouw gaan buitengewoon goed samen met de kernkwaliteiten van het oorspronkelijke gebouw’. Het project ‘toont de meesterhand van een ervaren restauratiearchitect, die de ontwikkelaar (Hendriksen Bouw en Ontwikkeling) heeft overtuigd en geënthousiasmeerd om hierin mee te gaan’. Veel lof heeft de jury ook voor Hoogte Twee  architecten, die met de Coehoornkazerne ‘de aanzet tot een nieuwe ethiek van restaureren en renoveren’ geven, en voor Volkshuisvesting Arnhem vanwege ‘de verantwoordelijkheid en inzet die zij tonen ten aanzien van de stad en haar architectonisch erfgoed’.